Buraki
Barszcz czerwony, botwinka czy buraczki zasmażane - te warzywa są dobre pod każdą postacią. Dla wszystkich, którzy jedzą dużo mięsa, pieczywa i ciasta, czyli produktów o charakterze kwasotwórczym to wręcz obowiązkowa pozycja w jadłospisie. Warunkuje bowiem równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. To także świetny lek na anemię, niską odporność, chorobę nadciśnieniową, wzdęcia i zaparcia czy dolegliwości układu trawiennego. Szczególnie cenny jest sok z tych warzyw. Jeśli będziemy go pić wzmocnimy system nerwowy i poprawimy pamięć. Uda nam się pokonać przeziębienie, ponieważ buraki posiadają duże ilości witaminy C. Warzywa te mają w sobie dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Taki skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów.