zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Moczki i fjuty, czyli co nas może zaskoczyć w regionalnej kuchni

dodane 2011-08-22 (13:51) 3 lata 3 miesiące 3 godziny i 31 minut temu | 24 opinie
Fjut i ruchanki

Fjut i ruchanki

Powszechne zainteresowanie budzi przysmak o nazwie fjut. Pod tą nieco kontrowersyjną nazwą kryje się niewinny syrop z buraków cukrowych, wytwarzany na Pomorzu i Kujawach. Choć dzisiaj należy raczej do rzadko spotykanych produktów, kiedyś był namiastką słodyczy, polewano nim ciasta, a nawet smarowano chleb. Przepis jest prosty, ale przygotowanie fjuta nieco trwa. Trzeba ugotować i pokroić w kostkę buraki , po czym dobrze je wycisnąć. Otrzymany w ten sposób sok gotuje się do czasu, aż zgęstnieje i zmieni się w słodki syrop.

Także ruchanki wzbudzają emocje. Jednak to nic innego, jak smażone na gorącym tłuszczu racuchy. Pod tą nazwą potrawa ta jest znana przede wszystkim na Kaszubach i Kociewiu, a pochodzi od "ruszenia" drożdży, na których jest robiona. Tradycyjnie posypuje się ją cukrem, czasem też polewa śmietaną i podaje na ciepło.

Polecamy również:
Jakie są typowo polskie potrawy?

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 8 80,00%
nie 2 20,00%

Opinie (24)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~oldboy 2011-09-17 (20:53) 3 lata 2 miesiące 4 dni 20 godzin i 29 minut temu

Mroczki?
pierw przeczytalem ,,Mroczki i fjuty", bardziej sensowne sie wydawalo. rozczarowalem sie :]

odpowiedz

0
0
~beata 2011-09-17 (19:20) 3 lata 2 miesiące 4 dni 22 godziny i 2 minuty temu

Zdrowie jest najważniejsze
Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj idealna-figura.eu

odpowiedz

0
0
~patole 2011-09-17 (14:50) 3 lata 2 miesiące 5 dni 2 godziny i 32 minuty temu

Patole.pl Patologiczne Oblicze
Patole.pl Patologiczne Oblicze Internetu

odpowiedz

0
0
~Iwan 2011-09-17 (12:09) 3 lata 2 miesiące 5 dni 5 godzin i 13 minut temu

Fiut
Znajesz wot tak: "Idziot fiut! Smatrit widziot fiuta! Wział fiut fiuta za fiut i wybrosil na fiut!". Wota u nas w Rasiju takije fiuty bywajet! Paka!

odpowiedz

0
0
~ja 2011-09-17 (12:04) 3 lata 2 miesiące 5 dni 5 godzin i 18 minut temu

Gzik to stary, przejrzały twaróg leżący w cieple (na parapecie w naczynku pod przykryciem aż zacznie ostro pachnieć. Wtedy się go smaży na tłuszczyku (troszkę) z sola i pieprzem. Dodaje się siekaną natkę pietruszki i smaruje się pieczywo (jak stare to grzanki !. W poznańskim nie może się nic zmarnować

odpowiedz

0
0
~Mazowszanin z Zakrzewa n/Wisłą 2011-09-17 (12:00) 3 lata 2 miesiące 5 dni 5 godzin i 22 minuty temu

Maziwiecka psiocha
A gdzie jest moja ulubiona psiocha? No gdzie jak się pytam po raz ostatni. To mazowiecka ( nadwiślańska) jajecznica z dodatkiem mąki. Dużo jajek, cebulka w kostkę i mąka ( z umiarem - troszkę) oraz pieprz. Smażona dla całej rodziny i gości na ogromnej patelni. Najlepiej smakuję z wiejskim chlebem, a ten z kminkiem.

odpowiedz

0
0
~katowiczanka 2011-09-17 (09:27) 3 lata 2 miesiące 5 dni 7 godzin i 55 minut temu

też uwielbiam moczke! sama słodycz!

odpowiedz

0
0
~pati 2011-09-16 (12:08) 3 lata 2 miesiące 6 dni 5 godzin i 14 minut temu

zadbaj o swoje
Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj idealna-figura.eu

odpowiedz

0
0
~.B 2011-08-23 (11:15) 3 lata 2 miesiące 30 dni 6 godzin i 7 minut temu

Do Radka (a
A Ty to taki kosmopolita z Pipidówki Dolnej? (Przepraszam tu mieszkańców Pipidówki Dolnej, jeśli taka istnieje ;) Ty pochodzisz znikąd? Ja chętnie słucham i czytam o regionalnych ciekawostkach- nie tylko ze śląska czy małopolski. Jeśli odcinasz się od swoich korzeni, powoli stajesz się nikim. A swoją drogą- co Cię tak ten Śląsk boli? Tak z czystej ciekawości pytam...

odpowiedz

0
0
~pyra 2011-08-23 (10:56) 3 lata 2 miesiące 30 dni 6 godzin i 26 minut temu

gzikaa
pyry z gzika/gzikiem najlepsze;)

odpowiedz

0
0
~z Czerniakowa 2011-08-23 (10:28) 3 lata 2 miesiące 30 dni 6 godzin i 54 minuty temu

To tylko nazwy
U nas w stolycy seta i nóżki to "lorneta z meduzą" a jak tatar z jednym jajkiem to "z inwalidą". Każdy nazywa jak chce. :)

odpowiedz

0
0
~radek 2011-08-23 (10:07) 3 lata 2 miesiące 30 dni 7 godzin i 15 minut temu

potrawy do enklawy
Ślązacy niech sobie zbiorą ze sobą te swoje specjały razem z tymi durnymi nazwami razem ze swoim Śląskiem. Po co ja polak mam się uczyć nazw ich potraw? No pytam? To juz po polsku nie można nazywać?

odpowiedz

0
0
~gorzki 2011-08-23 (09:58) 3 lata 2 miesiące 30 dni 7 godzin i 24 minuty temu

ta "produkcja" produktów
syrop z buraków cukrowych produkowano wszędzie gdzie tylko uprawiano buraki cukrowe w czsach kiedy cukier był produktem deficytowym, więc przypisywanie ich jednym tylko regionom jest nadużyciem; taki produkt wytwarzany był też w Galicji

odpowiedz

0
0
~lli 2011-08-23 (09:40) 3 lata 2 miesiące 30 dni 7 godzin i 42 minuty temu

moczka mniam:) z
..

odpowiedz

0
0
~Polak 2011-08-23 (09:39) 3 lata 2 miesiące 30 dni 7 godzin i 43 minuty temu

Proziaki
Moja babcia robi świetne proziaki, a nie takie spalone gówno jak pokazane jest na zdjęciu.

odpowiedz

0
0
~md 2011-08-23 (09:38) 3 lata 2 miesiące 30 dni 7 godzin i 44 minuty temu

gzika
a my w domu gzikę jemy z pyrami w mundurkach i koniecznie z olejem lnianym-pychotka

odpowiedz

0
0
~dziadek 2011-08-23 (09:36) 3 lata 2 miesiące 30 dni 7 godzin i 46 minut temu

białe kiełbaski
niby smaczne, ale ciągle wala wieprzowiny z cholesterolem nie jadam

odpowiedz

0
0
~adi 2011-08-23 (09:27) 3 lata 2 miesiące 30 dni 7 godzin i 55 minut temu

szałot śląski
Kartofelzalat-Pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki, pietruszka, marchewka, seler.Związane majonezem,może być z dodatkiem zielonej pietruszki. Do tego rolada albo kiełbaska. Polecam!

odpowiedz

0
0
~Fjut 2011-08-23 (09:25) 3 lata 2 miesiące 30 dni 7 godzin i 57 minut temu

Fjut jestem
Fjut fjutowi fjuta nie wyfjuta

odpowiedz

0
0
~crack 2011-08-23 (09:12) 3 lata 2 miesiące 30 dni 8 godzin i 10 minut temu

ruchanki
jadłem ruchanki bardzo dobre !

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
sernik na zimno, Śledzie w oleju, Śledzie po kaszubsku, Mięso mielone, Ciasta na zimno, Rogaliki, Śledzie przepisy, Sałatka, Knedle, Desery, Naleśniki, Makowiec, Dania z ziemniaków, Barszcz czerwony, Kurczak, Pierogi, Placuszki, Blok czekoladowy, Szarlotka, Sałatka gyros