zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
1 / 10 następna ›

Tajemnicze owoce - jak się za nie zabrać?

dodane 2011-06-30 (13:05) 3 lata 2 miesiące 2 dni 7 godzin i 29 minut temu
Jak to jeść?

Jak to jeść?

Spotykamy je na targach i w supermarketach. Inne odkrywamy podczas podróży w egzotyczne zakątki świata. Kuszą kolorami, zapachem, niezwykłym kształtem. Wyciągamy ręce i... szybko chowamy je do kieszeni. Dlaczego? Bo zwyczajnie nie wiemy, co to takiego i jak się za to zabrać. Czy kuszący owoc należy zwyczajnie ugryźć jak jabłko, czy może obrać ze skórki jak banana, lub rozciąć i zjeść środek łyżeczką jak kiwi?

Kaki

To najstarszy owoc uprawiany na północy Chin, w Korei Południowej i Japonii. Kaki (inaczej persymona) z wyglądu przypomina pomidora, ale to jedyne podobieństwo. Smak kojarzy się raczej ze słodkimi morelami lub brzoskwiniami doprawionymi szczyptą wanilii. Jak na owoc kaki są dość kaloryczne - 100 g liczy 69 kcal. Warto jednak po nie sięgnąć, bo zawierają bardzo dużo witamin i związków mineralnych. Można je jadać osobno, najlepiej jednak podać j z innymi owocami w postaci sałatki. Kaki jest bardzo słodkie można je więc przełamać np. pomarańczami. Nie jemy skórki owocu. Albo ją obieramy, albo przecinamy owoc na pół. Oddzielamy miąższ od cienkiej skórki i kroimy go w kostkę. Kaki możemy też dodać do deserów, np. lodów czy bitej śmietany albo zrobić dżem lub galaretkę. Ważne by owoc był dojrzały, bo dopiero wówczas traci cierpki posmak.

AD/mmch

Jaki najdziwniejszy owoc jedliście?

1 / 10 następna ›

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 53 84,13%
nie 10 15,87%

Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Barszcz czerwony, Szarlotka, Naleśniki, Desery, Rogaliki, Śledzie w oleju, Śledzie po kaszubsku, Sałatka, Sałatka gyros, Kurczak, sernik na zimno, Knedle, Makowiec, Dania z ziemniaków, Śledzie przepisy, Placuszki, Blok czekoladowy, Mięso mielone, Ciasta na zimno, Pierogi