zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Tajemnicze owoce - jak się za nie zabrać?

dodane 2011-06-30 (13:05) 3 lata 2 miesiące 17 dni i 19 minut temu | 28 opinii
Mangostan

Mangostan

Ten niepozorny owoc pochodzący z Indonezji, inaczej zwany jest też smaczeliną, żółtoplą lub żółcieczą. Wielkością równa się średniemu jabłku, z wierzchu fioletowo-brązowy i zakończony dużą szypułką. Wewnątrz kryje coś, co wyglądem przypomina trochę główkę czosnku - kilka ząbków soczystego, białego miąższu. To właśnie ta część owocu jest jadalna. Zwykle jedzony jest na surowo, lecz niestety nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Niektórzy porównują jego smak do słodkiego agrestu, inni mówią, że to połączenie ananasa i brzoskwini. Czasami miąższ dostępny jest też w puszce. Skóra mangostanu, choć niejadalna, wykorzystywana jest w medycynie.

Jaki najdziwniejszy owoc jedliście?

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 53 84,13%
nie 10 15,87%

Opinie (28)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

3
18
~STAN 2013-12-06 (19:48) 9 miesięcy 9 dni 17 godzin i 36 minut temu

Te owoce dajcie Kaczynskiemu,moze sie zamknie ?????????

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

0
0
~Rambutan 2013-06-11 (18:55) 1 rok 3 miesiące 4 dni 18 godzin i 29 minut temu

Rambutan
na http://rambutanowo.wordpress.com przepisy na smakowite dania

odpowiedz

0
0
~informator 2013-06-11 (18:41) 1 rok 3 miesiące 4 dni 18 godzin i 43 minuty temu

nie tylko kulinarnie
Fajne inspiracje z tym owocem - http://rambutanowo.wordpress.com/

odpowiedz

0
0
~katarzyna 2013-05-21 (08:18) 1 rok 3 miesiące 26 dni 5 godzin i 6 minut temu

mangostan
więcej informacji tutaj http://leczniczeziola.pl/620/mangostan :)

odpowiedz

0
2
~Singlenomad 2013-02-17 (12:20) 1 rok 6 miesięcy 30 dni 1 godzinę i 4 minuty temu

Testy każdego z
Zapraszam do testów każdego z owoców tropikalnych: http://www.youtube.com/results?search_query=owoce+tropikalne+singlenomad&oq=owoce+tropikalne+singlenomad&gs_l=youtube.3..35i39.6595.6595.0.7094.1.1.0.0.0.0.247.247.2-1.1.0...0.0...1ac.1.MWnVUPyYqkE

odpowiedz

0
0
~BIGOS 2012-12-24 (01:26) 1 rok 8 miesięcy 23 dni 11 godzin i 58 minut temu

BIGOS
Z KAKAMI TO JAK ZYCIE JAK CI SIE PRZEJE TAK SMAKUJEA A KLAORIE SPALIMY ALBO I NIE

odpowiedz

1
0
~Głupek 2012-12-09 (16:41) 1 rok 9 miesięcy 6 dni 20 godzin i 43 minuty temu

Kiwano i kiwanie
Napisano tutaj, że "kiwano Ma bardzo orzeźwiający, lekko kwaśny smak", a prawda jak zwykle nieco inna. Faktycznie to ma smak ogórka ale takiego galaretowatego i jakby dodać 3x więcej wody do smaku ogórka. Orzeżwiający tak samo jak ogórek - wątpię. Ogórek to można nazwać że jest orzeżwiający ale kiwano to takie coś bez smaku co przypomina najbardziej ogórek (ale raczej przez pestki, których jest tyle co w ogórku tzw. nasiennym) . Niektórzy piszą o smaku banana, czyba nigdy nie próbowali ani banana ani ogórka ani kiwano. Uważam, że to jest zupełnie bez smaku w porównaniu z ogórkiem

odpowiedz

0
0
~Junkers 2012-11-15 (09:23) 1 rok 10 miesięcy 1 dzień 4 godziny i 1 minutę temu

Asia, głodnej
chleb na myśli;)

odpowiedz

0
0
~Asia 2012-11-14 (11:06) 1 rok 10 miesięcy 2 dni 2 godziny i 18 minut temu

Może to głupie,
z główką... penisa!

odpowiedz

2
0
~Mania 2012-11-14 (11:04) 1 rok 10 miesięcy 2 dni 2 godziny i 20 minut temu

A ja w
wyczuwam smak gruszki.

odpowiedz

0
0
~hat 2011-07-25 (13:56) 3 lata 1 miesiąc 21 dni 23 godziny i 28 minut temu

LICZI
...cudownie orzeźwiających... - miało być :)

odpowiedz

2
0
~hat 2011-07-25 (13:29) 3 lata 1 miesiąc 21 dni 23 godziny i 55 minut temu

LICZI
opisanie smaku cudownie śliwek liczi jako "słodko-kwaśny" to zwykła profanacja! miąższ tego aromatycznego owocu jest miękki, ale zwarty - i z wierzchu przypomina gałkę oczną! - przy nieopacznym obieraniu ze skorupki potrafi mocno wytrysnąć sokiem :) smak za to - to prawdziwa poezja: jest niezwykle delikatny, jakby jadło się jakiś mglisty niebiański pokarm, z lekką nutką cierpkości i słodyczy jednocześnie, z egzotycznym posmakiem, którego nie można porównać z niczym. aaach, można się uzależnić od tego smaku po pierwszym spróbowaniu.

odpowiedz

2
1
~kiki 2011-07-25 (13:15) 3 lata 1 miesiąc 22 dni i 9 minut temu

Kaki w smaku i konsystencji przypomina bardziej słodką dynię, a nie żadną brzoskwinię. I najłatwiej zjeść ten owoc ze skórką!

odpowiedz

0
1
~PATI 2011-07-25 (12:08) 3 lata 1 miesiąc 22 dni 1 godzinę i 16 minut temu

wyglądaj świetnie i
Jeśli zmienisz nawyki żywieniowe, zaczniesz jeść zdrowiej i bez stresu to zobaczysz ze po pewnym czasie będziesz wyglądała młodziej. Sama pielęgnacja od zewnątrz nie pomoże. Mnie sie udało, zaczęłam inaczej się odżywiać, a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej. Nie udałoby mi się bez świetnego programu o którym możecie poczytać na (www.idealna-figura.eu)

odpowiedz

0
0
~wiola 2011-07-25 (09:28) 3 lata 1 miesiąc 22 dni 3 godziny i 56 minut temu

Bez paniki!!! Ty też możesz szybko i skutecznie schudnąć! Wpisz w google: (zgub zbędne kilogramy - atypowe nowatorstwo) a będziesz wiedzieć jak to zrobić i nie namęczyć się przy tym.

odpowiedz

0
0
~SARA 2011-07-13 (21:35) 3 lata 2 miesiące 2 dni 15 godzin i 49 minut temu

chcesz mieć zgrabną,
Piękna cera, zdrowie, doskonałe samopoczucie i brak cellulitu oraz wysoka samoocena i szczupła sylwetka to efekty programu odchudzającego DIETEK. Spróbuj i przekonaj się jakie to łatwe!

odpowiedz

0
0
~sde 2011-07-13 (20:08) 3 lata 2 miesiące 2 dni 17 godzin i 16 minut temu

Cherimoya
A gdzie przepyszna cherimoya?

odpowiedz

0
0
~koko 2011-07-13 (18:40) 3 lata 2 miesiące 2 dni 18 godzin i 44 minuty temu

kaki
w Rosji to churma, najlepsza po rozmrożeniu, traci goryczkę, skórkę oczywiście zjadamy redaktorze...

odpowiedz

0
0
~wegetarianka 2011-07-13 (16:45) 3 lata 2 miesiące 2 dni 20 godzin i 39 minut temu

kaki- a po
polska nazwa to --gów.o, ale najlepsze są prosto z drzewa, kiedy się prawie rozpadaja

odpowiedz

0
1
~anna 2011-07-13 (15:21) 3 lata 2 miesiące 2 dni 22 godziny i 3 minuty temu

durian
jeśli ktoś proponuje przeciąć duriana na pół i łyżeczką wyjadać miąższ to chyba nigdy tego owocu nawet nie widział: skórkę trudno rozłupać chyba ze już sama pęka ale i to niełatwe bo kolce są ostre i boli, w środku są duże kawałki miąższu z pestką poprzedzielanie skórą jak pomarańcze - i tego łyżeczką nie je się tylko zjada uważając na twardą pestkę - ale warto spróbować pomimo zapachu

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Kurczak, Rogaliki, Pierogi, Naleśniki, Placuszki, Blok czekoladowy, Śledzie po kaszubsku, Sałatka, Szarlotka, Mięso mielone, Sałatka gyros, Ciasta na zimno, Makowiec, Dania z ziemniaków, Knedle, Śledzie w oleju, Desery, Barszcz czerwony, sernik na zimno, Śledzie przepisy