Trwa ładowanie...
d2vfdo9
09-09-2016 10:47

Gateau di patate, czyli ciasto ziemniaczane

Przepis
3.9
(14 głosów)
Oceń:
d2vfdo9
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 80 g masła
  • 80 g startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 120 g prosciutto crudo albo salami
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g wędzonego sera provola
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
Przepis

Gotujemy ziemniaki, obieramy je na gorąco i ugniatamy na puree, wkładając je do dużej miski.

Mieszamy je z jajkami, solą, pieprzem, połową masła, startym parmezanem i poszatkowanym prosciutto (lub porwanym na kawałki salami). Całość mieszamy do momentu otrzymania jednolitej mieszanki.

Kroimy na plasterki mozzarellę i provolę. Smarujemy masłem formę do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Przekładamy do niej połowę mieszanki ziemniaczanej, wyrównujemy rękoma i przykrywamy plasterkami mozzarelli i provoli. Kończymy, wykładając resztę ziemniaczanego ciasta i znów wyrównując jego powierzchnię. Posypujemy bułką tartą i kilkoma wiórkami masła, po czym wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia powierzchni ciasta. Przed podaniem odstawiamy na 20 minut.

Smacznego!

Przepis poleca Marco Ghia, kucharz Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Przepis poleca Marco Ghia

Gateau di patate, czyli ciasto ziemniaczane
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2vfdo9
d2vfdo9
d2vfdo9
d2vfdo9
Więcej tematów
d2vfdo9