Trwa ładowanie...
13-12-2016 08:58

Galaretka mięsna według przepisu z 1871 roku

Klasyczny mięsny przysmak w galarecie.

Galaretka mięsna według przepisu z 1871 rokuŹródło: www.przepisytradycyjne.pl
dakek8w
dakek8w

Galarety niegdyś często gościły na polskich stołach. Nie tylko wyśmienicie smakują, ale przygotowane z odpowiednich składników korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dietetycy polecają jednak sięgać po klasyczne galarety, a nie kolorowe mieszanki z torebki. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", poleca galaretkę mięsną przygotowaną według receptury z 1871 roku.

Składniki na galaretkę mięsną:

2 sztuki indyczych golonek
2 sztuki nóżek wieprzowych
1 kg łopatki wieprzowej
1 pierś kurczaka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
połówka selera
2 upieczone, średnie cebule
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka kulek pieprzu czarnego
1 pęczek natki pietruszki
opcjonalnie kilka kropel octu lub soku z cytryny (do podania)

Przygotowanie:

Mięso należy dokładnie wypłukać. Nóżki wieprzowe przekroić na połowę. Umyć i obrać włoszczyznę. Mięso i warzywa zalać 2,5 litrami zimnej wody. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziaren pieprzu czarnego. Garnek ustawić na wolnym ogniu. Wywar powinien gotować się około 2,5 godziny. W tym czasie należy zebrać szumowiny. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć z garnka, żeby przestygły. Sam wywar powinien się jeszcze gotować około 1 godziny. W tym czasie podzielić mięso na drobne kawałki. Skórę, chrząstki i inne twarde elementy należy wyrzucić. Marchewkę pokroić w słupki i ułożyć w salaterkach, dodać kawałeczki mięsa i zalać wszystko gotowym już wywarem. Salaterki odstawić w chłodne miejsce. Po ostudzeniu galaretki można wyjąć z salaterek - wystarczy lekko ponacinać wzdłuż ścianek i odwrócić naczynie do góry dnem. Galaretka powinna swobodnie stanąć na talerzyku. Przed podaniem galaretę można skropić kilkoma kropelkami octu i serwować ją z chrzanem.

dakek8w
dakek8w
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dakek8w
Więcej tematów