wp
przepisy
02-02-2009 (18:40)

galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych

Trwa ładowanie...
galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych
Podziel się
wp
Składniki
  • 2 nóżki wieprzowe lub cielęce
  • ziele angielskie
  • 30 dkg cielęciny lub chudej wieprzowiny
  • liść bobkowy
  • 10 dkg włoszczyzny (bez kapusty)
  • sól
  • 5 dkg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
Przepis

Cebulę przepołowić, zrumienić na płycie. Ogolone, starannie oczyszczone, porąbane i sparzone nóżki ugotować powoli. Gdy nóżki na pół ugotowane, dodać mięso i dalej powoli gotować; na koniec dodać warzyw, cebulę i przyprawy, wszystko ugotować bardzo miękko. Wywar odcedzić, odjąć mięso od kości, pokrajać na małe kawałki, wymieszać mięso z wywarem, pieprzem i roztartym czosnkiem, wylać do formy dostosowanej wielkością do ilości galarety (rosół ma pokryć powierzchnię mięsa), ostudzić. Gdy galareta zacznie krzepnąć, wymieszać ją do dna, aby mięso równomiernie rozmieścić wśród galarety. Przed podaniem zebrać tłuszcz z powierzchni, galaretę wyłożyć na okrągły półmisek, pokrajać. Podawać z octem lub cytryną, chrzanem z octu, ćwikłą.

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Podziel się na Facebooku
wp
wp
wp