Trwa ładowanie...

Domowe płatki kukurydziane

Płatki kukurydziane to śniadaniowa klasyka w wielu polskich domach. Niestety, nie wszystkie produkty, które znajdziemy na sklepowych półkach to propozycje bezpieczne dla naszego organizmu. W tych najgorszych zamiast naturalnego słodzika, znajdziemy miks syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszcze syntetyczne i fosforan trójsodowy, który może wywołać zaburzenia trawienia. Lepszym pomysłem będzie przygotowanie takiego przysmaku w domu - wystarczy kilka składników.

Domowe płatki kukurydzianeŹródło: www.justmydelicious.com
dwnqskv
dwnqskv

Składniki (1 słoik):

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól do smaku
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:
W misce połącz ze sobą mąkę, sodę i sól. Zalej je wodą z miodem. Następnie wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Rozsmaruj ją równomiernie na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach C przez około 15-25 minut do czasu, aż całość będzie złocista. Poczekaj, aż przestygnie, a następnie połam na mniejsze części i przełóż do słoika. Płatki podawaj do jogurtu lub klasycznie z mlekiem.
Zobacz także: pączki ziemniaczane z dżemem

dwnqskv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwnqskv
Więcej tematów