wp
abc gotowania
25-01-2013 (15:14)

Dobry garnek pomoże ci w gotowaniu

Gdy gotujemy, nie może umknąć nam i kwestia smaku, i zdrowia. Musimy mieć je na uwadze, stojąc choćby przed wyborem garnków, w których będziemy gotowali potrawy dla całej rodziny. Nieumiejętnie dobrana patelnia czy rondel mogą popsuć całe danie.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Dobry garnek pomoże ci w gotowaniu
(Thinkstock, Fot: Thinkstock)

Kształt i kolor zwracają uwagę, ale to nie one powinny decydować o tym, jaki garnek kupimy. Jeśli dobrze wybierzemy naczynie do gotowania, posłuży ono nam przez lata, a dania będą smakowały wyśmienicie. Trzeba tylko zwrócić uwagę na kilka detali.

- Kupując garnki musimy przede wszystkim zwrócić uwagę, na jakiej kuchni będą one używane - czy będzie to kuchnia indukcyjna, gazowa lub węglowa. Ja używam garnków ze stali nierdzewnej ewentualnie węglowej, pokrytej powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw, z wielowarstwowym dnem, na którym możemy gotować zarówno na tradycyjnych kuchniach gazowych, jak i indukcyjnych - tłumaczy Arkadiusz Wejer, szef kuchni Hotelu Bristol Tradition & Luxury, Grand Hotel Rzeszów.

wp

Emalia na cenzurowanym

O tym, czy garnek jest dobry i trwały, zwykle decyduje to, z czego go zrobiono.

- Przy wyborze garnków należy też zwrócić uwagę, z jakiego materiału są wykonane. Idealnie jeżeli będą ze stali nierdzewnej, węglowej, żeliwa czy tytanu. Pod uwagę należy wziąć również grubość dna, które powinno mieć minimum 3 warstwy. Wybór garnków o takich cechach na pewno pozwoli nam na dłuższe użytkowanie niż np. garnków emaliowanych, które już po kilkudziesięciu użyciach tracą gdzieniegdzie warstwę emalii, co nie jest najlepsze dla naszego zdrowia, a i obiad łatwo w nich przypali. Dlatego też nie kupujmy garnków emaliowanych oraz aluminiowych – wyjaśnia Arkadiusz Wejer.

Na specjalne życzenie

wp

- Garnki powinniśmy dobierać do indywidualnych potrzeb: osoby uwielbiające szparagi mogą zaopatrzyć się w wysoki garnek ze specjalnym wkładem służącym do wyjmowania warzyw, a pasjonaci makaronu powinni kupić głęboki garnek ze specjalnym sitem. Natomiast do duszenia i pieczenia polecam garnki żeliwne, które bardzo długo utrzymują wysoką temperaturę – mówi szef kuchni.

Zapracowane gospodynie powinny rozważyć kupno szybkowaru. To specjalny garnek, w którym możliwe jest ugotowanie gulaszu nie w 1,5 godziny, a w 20 minut. Kurczak jest gotowy po 15 minutach, a ziemniaki po zaledwie 6. Szybkowar jest wielofunkcyjny. Można w nim smażyć lub dusić przeróżne dania albo gotować w wodzie lub na parze. Można rozmrażać produkty i robić soki owocowe. Naczynie jest szczególnie przydatne do przyrządzania potraw z produktów wymagających długiego gotowania, np. wołowiny, baraniny, flaków, golonki.
Dostępne na rynku szybkowary produkowane są ze stali nierdzewnej i wyposażone są w uchwyty z tworzywa sztucznego. Wadą może wydawać się cena (garnek o pojemności 6 litrów kosztuje min. 250 zł). Jednak urządzenia tego typu są naprawdę trwałe i można z nich korzystać przez długie lata bez obawy o to, że coś się zepsuje.

Omijaj targowiska

W wielu przypadkach na wybór garnków decydujący wpływ ma ich cena. Jednak i w tym przypadku lepiej kalkulować z głową, bowiem zestaw garnków za kilkadziesiąt złotych w rezultacie może okazać się... droższy niż znacznie bardziej kosztowny komplet naczyń renomowanej firmy. Wiadomo przecież, że „tylko bogatych stać na tanie rzeczy”. Bez jakości, nawet najpiękniejsze garnki okażą się bublem, który szybko wyląduje na śmietniku.

wp

- Garnki najlepiej kupować w specjalistycznych sklepach ze sprzętem kuchennym, na pewno należy wystrzegać się targów i sklepików, gdzie oferowane są tysiące różnych drobiazgów, często nie najlepszej jakości, w bardzo korzystnej cenie – tłumaczy Arkadiusz Wejer.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Polub WP Kuchnia
Trwa ładowanie
.
.
.
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Podziel się na Facebooku
wp
wp
wp