wp
Delikatne ptysie z karmelem według Przepisów Tradycyjnych

Delikatne ptysie z karmelem według Przepisów Tradycyjnych

Słodkości według przedwojennych przepisów. Rozpływają się w ustach
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie

Lena Kostylewa i Bartosz Gryszko to autorzy bloga "Przepisy Tradycyjne", na którym prezentują swoje wykonania ponad stuletnich przepisów. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali starodawne desery, które idealnie nadadzą się na świąteczny stół. Szczególnie efektownie prezentuje się wieża z ptysiów oblana karmelem i czekoladą.

wp

Składniki na ptysie z czekoladą i karmelem:

200 ml wody
150 g masła
180 g mąki pszennej (typ 450)
4 jajka
odrobina skórki z cytryny
100 g gorzkiej czekolady
Karmel: 200 g cukru
80 ml wody

Przygotowanie:

Zagotuj wodę razem z masłem. Do gorącej mikstury dodawaj partiami mąkę i wszystko mieszaj za pomocą trzepaczki. Masa zacznie gęstnieć i pojawią się grudki. Mieszaj do momentu, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji, będzie gładkie i lśniące. Odstaw je do ostygnięcia. Przełóż ostudzone ciasto do szerokiej miski, wbij 1 jajko i zacznij miksować. Dodawaj po kolei kolejne jajka. Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj odrobinę skórki. Pod koniec miksowania dodaj skórkę do ciasta. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj kulki wielkości orzecha włoskiego. Pamiętaj, żeby zachować odstępy, ponieważ ciasto podczas pieczenia znacznie urośnie. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez ok. 20 min., aż ptysie będą złociste. Wyjmij je i zostaw do ostudzenia. W kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady. Na talerzu, na którym będziesz układać ptysie rozprowadź trochę czekolady. Przygotuj karmel: do garnuszka wsyp cukier, dodaj wodę i
wstaw go na mały palnik. Nic nie mieszaj - cukier sam zacznie się roztapiać. Po ok. 15 min. uzyskasz złocisty, płynny karmel. Upieczone ptysie zanurz odrobinkę w płynnym karmelu. Ważne, żeby ptysie nie były całe zanurzone w karmelu, inaczej powstanie bardzo twarda skorupka. Karmel jest tutaj potrzebny, aby skleić ze sobą ptysie, więc najlepiej jeżeli zanurzysz tylko i wyłącznie mały kawałek danego ptysia i tą stroną przyłożysz go do kolejnego ptysia. Ułóż stożek, piramidkę lub inny kształt. Tak sklejone ptysie polej strużkami rozpuszczonej wcześniej czekolady. Na koniec zanurz widelec w gorącym płynnym jeszcze karmelu i okrężnymi ruchami formuj nitki karmelowe

wp

POLECAMY:

Eklerki z nutą porzeczki

Makowa panienka - ciast ona święta

Wątróbka cielęca według przepisu z 1895 roku

wp
Trwa ładowanie
.
.
.
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Podziel się na Facebooku
wp
wp
wp