Ciasto szachownica z czekoladą
Nie tylko pyszne smakuje, ale przede wszystkim pięknie wygląda. Ciasto szachownica zasmakuje dużym i małym wielbicielom domowych słodkości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Biszkopt:
6 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
32 g cukru waniliowego (2 opakowania)
2 szklanki mąki pszennej tortowej
12 łyżek oleju
12 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa:
1 litr mleka
10 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g miękkiego masła
3 łyżki wiórków kokosowych
Dekoracja:
Kilka łyżek kakao
200 g mlecznej czekolady
Dodatkowo potrzebne będą:
Forma o wymiarach 25x30 cm
Papier do pieczenia
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Zacząć od ciasta. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na najwyższych obrotach miskera na jasną, puszystą masę. Wlać olej i wodę, delikatnie wymieszać. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia składników. Jednolite ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao i wymieszać. Pierwszą część przelać do formy i piec ok. 25 minut w 180 stopniach C. Z drugą częścią masy powtórzyć pieczenie lub wykorzystać drugą formę o takich wymiarach i piec ciasto jednocześnie. Biszkopty najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby łatwo było je pokroić. Czas na masę. Mąkę zmiksować ze szklanką mleka, a resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, a mleko zacznie gotować, wlać mieszankę mąki i mleka. Chwilę gotować, aż powstanie gęsty budyń. Przykryć folią i wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu oraz stopniowo wsypywać wiórki kokosowe.
Biszkopty pokroić na sześć równych pasków, krem podzielić na trzy części. Kremem posmarować bok pierwszego paska i przyłożyć do niego kolejny – w drugim kolorze. Lekko dociskając dołożyć na dolną część ciasta jeszcze dwa paski i powtórzyć czynność na drugim i trzecim poziomie kostki w szachownicę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać kakao. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby masa zastygła. Ciasto kroić nożem zamoczonym w zimnej wodzie, aby zachowało ładny kształt kostki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze