Trwa ładowanie...

Chrupiące kotlety mielone. Bez dodatku bułki

Prosty sposób na doskonałe mięsne przysmaki.

Chrupiące kotlety mielone. Bez dodatku bułkiŹródło: www.dziekujebylopyszne.pl
dqhnp2v
dqhnp2v

Kotlety mielone to jedne z klasyków na polski obiad. Wprawione gospodynie dodają do mięsnej masy namoczoną, a następnie odciśniętą bułkę kajzerkę, ale, jak udowadnia Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", ten składnik można pominąć. W przepisie blogerki nie brakuje za to kolorowych dodatków.

Składniki na kotlety mielone:

0,5 kg mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub indyczego
1 szalotka
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
1 pomidor
pół łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
kurkuma
mąka
2-3 łyżki oliwy z oliwek
olej rzepakowy opcjonalnie, 1 małe jajko

Przygotowanie:

Szalotkę obrać i drobno pokroić, podobnie czosnek. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Do mięsa dodać szalotkę, czosnek, pomidora, natkę pietruszki, przyprawy, 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Całość wymieszać, aby składniki się połączyły. Opcjonalnie w tym momencie można dodać jajko, jeśli masa nie chce się skleić. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtoczyć je w mące i smażyć na oleju rzepakowym.

Zobacz także: pyszne ciasto z mango

dqhnp2v
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dqhnp2v
Więcej tematów