Trwa ładowanie...
d1k7p59
Temat

wielkanoc

Wielkanocna uczta w nowoczesnym wydaniu. Postaw na proste i efektowne dania
05-04-2023 10:22

Wielkanocna uczta w nowoczesnym wydaniu. Postaw na proste i efektowne dania

Wielkanocny stół co roku ugina się od jajek, kiełbasy i pasztetów. A gdyby tak tym razem tchnąć w te tradycyjne dania nieco świeżości i podać je w oryginalny sposób?

Sałatka jarzynowa jakiej nie znacie! Przepis na sałatkę jarzynową z 1959 r. od WSP SPOŁEM
05-04-2023 14:20

Sałatka jarzynowa jakiej nie znacie! Przepis na sałatkę jarzynową z 1959 r. od WSP SPOŁEM

Wielkanocny stół bez tradycyjnej sałatki jarzynowej? Nie ma takiej możliwości! Ten polski przysmak zazwyczaj zawiera gotowane warzywa, takie jak ziemniaki, marchewka i pietruszka, a także groszek, ogórki kiszone, ugotowane jajka, a w wielu regionach też jabłko, por i seler. Całość pokrojona jest w kostkę i wymieszana, a następnie polana majonezem. Wybrane regiony dodają też musztardę do smaku, a nawet marynowane grzybki.

Wielkanocny niezbędnik kulinarny. Przygotuj święta ze smakiem
04-04-2023 16:01

Wielkanocny niezbędnik kulinarny. Przygotuj święta ze smakiem

Tradycyjny barszcz biały, wiosenne sałatki, soczysta pieczeń, aromatyczny pasztet czy faszerowane jajka – w świątecznym menu co roku odnajdujemy dobrze znane, klasyczne smaki. Jednak, aby zbliżająca się Wielkanoc wypadła perfekcyjnie, warto solidnie się do niej przygotować. Dlatego nie dajmy się zaskoczyć i zaopatrzmy się w potrzebne produkty, które nie tylko pomogą podkreślić smak uroczystych specjałów, ale i sprawią, że przyrządzanie wielkanocnych potraw będzie przyjemnością. Sprawdź, co dobrze mieć pod ręką podczas nadchodzących świąt! Oto wielkanocny niezbędnik:

Wielkanocny obiad bez mięsa? W nowym odcinku Smacznego! proponujemy pyszne kotlety jajeczne z olejem rzepakowym i koperkiem
30-03-2023 12:24

Wielkanocny obiad bez mięsa? W nowym odcinku Smacznego! proponujemy pyszne kotlety jajeczne z olejem rzepakowym i koperkiem

W Święta Wielkanocne nie może zabraknąć jajek w różnej postaci. A gdyby tak zrobić z nich smaczne danie na świąteczny obiad? Kotlety na bazie jajek i oleju rzepakowego to świetna alternatywa mięsa, a dodatek świeżo siekanego koperku gwarantuje pyszny, wiosenny smak. Przygotuj je razem z nami.

Świąteczne chleby na słodko z południa Europy
14-04-2022 14:11

Świąteczne chleby na słodko z południa Europy

Cały świat śródziemnomorski przed Wielkanocą piecze wyjątkowe chleby. Są do sobie podobne, ale stoją za nimi różne historie. Oto przegląd najciekawszych świątecznych bochenków.

d1k7p59
Nie tylko dekoracje. Rzeżucha i zielony owies - jak wykorzystać je w kuchni?
14-04-2022 12:19

Nie tylko dekoracje. Rzeżucha i zielony owies - jak wykorzystać je w kuchni?

Obok pisanek, zielone źdźbła owsa i rzeżucha, stanowią najpopularniejsze elementy wielkanocnych dekoracji w polskich domach. Zwykle po świętach młode roślinki trafiają do śmieci. Zapominamy o tym, że obie są nie tylko jadalne, ale mają też niezwykłe właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść zielony owies i rzeżuchę i jak wykorzystać je w kuchni? Sprawdzamy!

Domowy pasztet krok po kroku. O niebo lepszy niż ze sklepu
14-04-2022 11:15

Domowy pasztet krok po kroku. O niebo lepszy niż ze sklepu

Pieczony pasztet to w wielu domach danie, bez którego nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Dziś można go kupić niemal w każdym skalpie, ale trudno kupić taki, który można porównać do domowego wyrobu. Dlatego warto upiec pasztet samemu. Tym bardziej, że choć jest to zajęcie czasochłonne, nie wymaga olbrzymich umiejętności kulinarnych.

Wielkanocne potrawy z roślinnym twistem. Zachwycą nie tylko wegan!
14-04-2022 08:13

Wielkanocne potrawy z roślinnym twistem. Zachwycą nie tylko wegan!

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, podczas których na naszym stole nie może zabraknąć tradycyjnych polskich potraw. Już niebawem na talerzach królować będą kiełbasy, szynki i jajka. Wielu może się wydawać, że to nie są święta dla osób unikających mięsa czy produktów odzwierzęcych. Jak się jednak okazuje, roślinna Wielkanoc jest w pełni możliwa.

Najbardziej kaloryczne dania wielkanocne
13-04-2022 09:44

Najbardziej kaloryczne dania wielkanocne

Potrawy wielkanocne są bez wątpienia bardzo smaczne. Problem w tym, że wiele z nich jest jednocześnie bardzo kaloryczna. Nie ma w tym nic dziwnego. Po okresie surowo przestrzeganego Wielkiego Postu, wszyscy mieli ochotę na wielkie ucztowanie. Dziś mało kto naprawdę pości, jednak większość z nas nadal objada się w święta.

Jak zrobić domowy majonez?
13-04-2022 09:35

Jak zrobić domowy majonez?

Domowy majonez na pewno w wielu wypadkach będzie smaczniejszy niż ten, który kupimy w sklepie. Do jego przyrządzenie nie potrzebujemy wymyślnych składników, a dziś w dobie znakomitych mikserów i blenderów nie musimy już go mozolnie ubijać, jak to miało miejsce jeszcze kilkanaście lat temu.

d1k7p59
Wielkanoc na Kaszubach
13-04-2022 09:27

Wielkanoc na Kaszubach

Kaszuby to jeden z tych regionów Polski, w którym dawne świąteczne tradycje nie poszły w zapomnienie. Wprost przeciwnie, są wciąż kultywowane i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wielu Kaszubów nie ukrywa swojego przywiązania do religii i żyje zgodnie z kościelnym kalendarzem. Znaczy to między innymi ścisłe przestrzeganie Wielkiego Postu. A wiadomo, że po 40 dniach odmawiania sobie wielu kulinarnych przyjemności, musi nastąpić wielkie ucztowanie.

Świąteczne dania z baraniny
13-04-2022 09:15

Świąteczne dania z baraniny

W wielu regionach świata Święta Wielkanocne kojarzone są z baraniną, mięsem może nie bardzo popularnym w Polsce, ale już na południu Europy obecnym na stołach praktycznie codziennie. Z baraniny możemy przygotować wiele smacznych dań, a niektóre z nich to prawdziwe świąteczne rarytasy. Oto trzy nasze propozycje na urozmaicenie wielkanocnego menu potrawami z tego wyjątkowego mięsa.

Wielkanocne potrawy regionalne
13-04-2022 09:04

Wielkanocne potrawy regionalne

Polskie potrawy wielkanocne są bardzo zróżnicowane. Praktycznie każdy region ma swoje charakterystyczne dania, które pojawiają się na stołach podczas Wielkanocy. Co innego zjemy na Kaszubach, co innego na Podkarpaciu czy Podlasiu. Oto kilka najbardziej nietypowych potraw regionalnych z naszego kraju.

7 pomysłów na rzeżuchę
13-04-2022 08:26

7 pomysłów na rzeżuchę

Zazwyczaj gości w naszych domach tylko w okresie wielkanocnym, często wyłącznie w charakterze dekoracji. Jednak warto po nią sięgać nie tylko od święta, ponieważ rzeżucha stanowi skarbnicę cennych składników odżywczych, a w dodatku posiada oryginalny, pikantny smak i aromat. Jak ją wykorzystać w kuchni?

Święta wielkanocne okiem dietetyka. Jak uniknąć niestrawności i dodatkowych kilogramów?
12-04-2022 11:48

Święta wielkanocne okiem dietetyka. Jak uniknąć niestrawności i dodatkowych kilogramów?

Święta kojarzą się wielu z nas nie tylko z przyjemnym folgowaniem sobie przy stole, ale także z przejedzeniem, a w efekcie uczuciem ciężkości, a nawet niestrawnością. Jak uniknąć tych nieprzyjemnych dolegliwości, radzi Klaudia Klenowska, dietetyczka Nice To Fit You.

d1k7p59
Wino na wielkanocnym stole. Jak wybrać najlepsze?
12-04-2022 10:25

Wino na wielkanocnym stole. Jak wybrać najlepsze?

Gdy myślę o Świętach Wielkanocnych, w pamięci przywołuję czas spędzony w gronie najbliższych- rodziny i przyjaciół. Jednak te święta kojarzą mi się również z jedzeniem, a właściwie całodniową ucztą – rozpoczynającą się późnym śniadaniem, a kończącą deserem z niezliczoną ilością ciasta. Wielkanoc jest zatem doskonałą okazją do przetestowania wielu ciekawych połączeń wina i jedzenia.

Pascha w nowoczesnej odsłonie
11-04-2022 09:00

Pascha w nowoczesnej odsłonie

Pyszny, kremowy deser z twarogu, masła, cukru, żółtek i bakalii to jeden z klasyków wielkanocnej kuchni. Zdaniem wielu osób najlepiej smakuje w tradycyjnej wersji, ale pascha świetnie znosi również rozmaite eksperymenty kulinarne. Przekonamy się o tym, przygotowując ją w odsłonie wytrawnej albo wegańskiej.

Kulich – wielkanocny specjał z Ukrainy
11-04-2022 08:47

Kulich – wielkanocny specjał z Ukrainy

Łączy w sobie cechy chleba i babki drożdżowej. Ma charakterystyczny, cylindryczny kształt, zaś wewnątrz skrywa smakowite bakalie. Kulich to tradycyjny wielkanocny wypiek jadany na Ukrainie czy w Rosji. Jak go przygotować?

Biała kiełbasa – uważaj, zanim kupisz
11-04-2022 07:35

Biała kiełbasa – uważaj, zanim kupisz

W wielu polskich domach jest obowiązkowym dodatkiem do wielkanocnego barszczu lub żurku, dlatego przed świętami sprzedaż tego przysmaku znacząco wzrasta. Jednak przed zakupem białej kiełbasy powinniśmy zapoznać się ze składem, który często pozostawia sporo do życzenia. Może warto zrobić ją w domu?

Co powinno znaleźć się w święconce i dlaczego?
08-04-2022 08:48

Co powinno znaleźć się w święconce i dlaczego?

Obrzęd święcenia pokarmów w Wielką Sobotę pochodzi z VII wieku, ale do Polski dotarł ok. XIV stulecia. Początkowo zwyczaj ten obejmował błogosławienie wszystkich pokarmów, które miały być spożywane w czasie Wielkanocy. Proboszcz objeżdżał szlacheckie dwory, w których święcił kiełbasy, szynki, słoninę, sery, ryby, miód, wino i wiele innych pokarmów. Z biegiem lat liczba święconych produktów znacznie się zmniejszyła, a sam obrzęd przeniósł się do kościołów lub kaplic. Jakie pokarmy powinny znaleźć się w święconce i jaka jest ich symbolika?

d1k7p59
Niezwykłe schabowe, czyli różne wersje tradycyjnych kotletów na wielkanocny obiad
08-04-2022 08:35

Niezwykłe schabowe, czyli różne wersje tradycyjnych kotletów na wielkanocny obiad

Typowy polski niedzielny obiad? Prawie każdy od razu odpowie, że rosół z makaronem oraz kotlet schabowy podany z ziemniakami i surówką. A jeśli kotlet schabowy, to najlepszej jakości schab przyprawiony solą i pieprzem, opanierowany w mące, jajku i bułce tartej, a potem usmażony na tłuszczu – najlepiej na smalcu lub mieszance smalcu i oleju rzepakowego. Na wielkanocny obiad proponujemy wam jednak schabowe w nieco innej odsłonie, a nawet w kilku. Jakich?

Jak zdrowo świętować Wielkanoc, czyli wiosna na talerzu i poza nim
08-04-2022 07:58

Jak zdrowo świętować Wielkanoc, czyli wiosna na talerzu i poza nim

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią — świętowanie i biesiadowanie przy obficie zastawionych stołach w towarzystwie najbliższych. No właśnie, jak uniknąć nadmiernego przejadania się, niestrawności lub przybrania na wadze? W jaki sposób przemycić zdrowe produkty na świątecznych talerzach i zadbać o dobrą formę?

Sos chrzanowy. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole
17-03-2022 08:33

Sos chrzanowy. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole

Sos chrzanowy to wyrazisty sos na bazie chrzanu, podawany na ciepło lub zimno głównie do mięs, ryb i jajek.

Magda Gessler ucina dyskusje na temat sałatki jarzynowej. Już wiemy, jak należy ją robić poprawnie
02-04-2021 13:57

Magda Gessler ucina dyskusje na temat sałatki jarzynowej. Już wiemy, jak należy ją robić poprawnie

Sałatka jarzynowa to banał – każde dziecko wie, co powinno znaleźć się w jej składzie. Jak się jednak okazuje, popełniamy co najmniej jeden błąd w przygotowaniu tego klasyka. Magda Gessler instruuje krok po kroku, jak powinna wyglądać sałatka jarzynowa. Będziecie zaskoczeni…

Jak ugotować perfekcyjne jajko na twardo? 5 praktycznych porad dotyczących gotowanych jajek
02-04-2021 12:58

Jak ugotować perfekcyjne jajko na twardo? 5 praktycznych porad dotyczących gotowanych jajek

Idealne jajko na twardo? Obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole! Z chrzanem, w sosie tatarskim, faszerowane, w sałatce i w barszczu. Bez jajek się nie obędzie. A jak je gotować, by nie miały ciemnej obwódki i obierały się z łatwością? Zapamiętaj te wskazówki.

d1k7p59
d1k7p59
Więcej tematów