W różnych regionach Polski nazywa się ją inaczej: faramuszką, biermuszką albo gramatką, a w recepturach potrawy pojawiają się trochę inne dodatki. Jednak każdą z tych wersji łączy wspólny mianownik, czyli jasne piwo, z którego – jak się okazuje – można przyrządzić bardzo ciekawą zupę.
Ogórkowa to jedna z najsmaczniejszych polskich zup. Lekko kwaskowata, kremowa i pełna warzyw. Jej przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności, ale jeden dodatkowy krok sprawi, że zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Zobaczcie nasz przepis na zupę ogórkową.
"Nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie wszyscy lubili" – mawiała nieodżałowana Maria Czubaszek. Przyrządzana na bazie pomidorów potrawa faktycznie od lat wygrywa w rankingach najbardziej cenionych przez Polaków zup. Jak ją przyrządzić w klasycznej oraz trochę bardziej oryginalnej odsłonie?
Pomidorowa to jedna z najbardziej znanych i lubianych polskich zup. Chyba nie sposób odmówić talerza tej pysznej, aromatycznej, kremowej zupy. Jeśli często jecie pomidorową, mogła się wam jednak już nieco znudzić. Może czas najwyższy, aby spróbować pomidorówki w zupełnie nowym wydaniu? Proponujemy cztery ciekawe dodatki, dzięki którym na nowo pokochacie tę wyjątkową zupę.
Aby nasz rosół wyszedł smaczny, jak w przypadku każdego dania, istotna jest oczywiście jakość składników. Ważny okazuję się także...garnek, w którym go gotujemy. Jaki garnek będzie najlepszy?
Krupnik to jedna z najbardziej znanych polskich zup. Wiele osób uznaje ją za swoją ulubioną. Krupnik z proponowanym przez nas dodatkiem smakuje jednak znacznie lepiej niż inne. Ten składnik dodaje mu głębi smaku i niesamowitego aromatu.
Zupa z dyni jest smaczna i pożywna. Jeśli jednak zawsze przygotowujemy ją w ten sam sposób, szybko może nam się znudzić. Specjalnie dla was zebraliśmy więc trzy ciekawe przepisy na smaczne zupy z dyni. Tak przygotowane zupy są kolorowe, aromatyczne i co najważniejsze - przepyszne. Teraz zupa z dyni już nigdy wam się nie znudzi!
Aromatyczny i pełny smaku – taki jest nasz rosół z ziołami. Jego wyjątkowy smak to zasługa ziół, które dodajemy do bulionu. Ich zapach będzie unosił się po całej kuchni. Jak z każdym rosołem, jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale ugotujcie go raz, a zobaczycie, że zdecydowanie warto.
Nie ma nic gorszego niż zwarzona śmietana w zupie. Taka śmietana psuje zarówno smak, jak i wygląd naszego dania. Zabielanie ma przecież poprawić smak zupy, a nie go pogorszyć. Jak więc zabielić zupę, żeby śmietana się nie zwarzyła?
Pyszny, pachnący grzybami, goździkami i anyżem bulion wołowy, to jedna z kulinarnych propozycji znanej prezenterki i projektantki wnętrz Doroty Szelągowskiej. Rosół w taki wydaniu będzie doskonałym uzupełnieniem niedzielnego obiadu. Musicie go skosztować!
Przesoliłeś zupę i nie wiesz, jak temu zaradzić? Spokojna głowa! Jest kilka wypróbowanych sposobów na pozbycie się soli z zupy. Przeczytaj nasz poradnik, żeby dowiedzieć się jak uratować zupę.
Gdy żar leje się z nieba, wcale nie mamy ochoty na gorące dania. Chłodnik będzie więc idealnym pomysłem na letni obiad. Tym bardziej, że można w nim łączyć naprawdę nietypowe smaki i odkrywać je na nowo. Poznajcie 5 pomysłów na chłodnik, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Ten wyrazisty bulion serwowany z makaronem ryżowym jest dla wielu osób kwintesencją umami, czyli smaku nieprzypadkowo charakteryzowanego jako "wyśmienity". Nic dziwnego, że zupa pho stała się daniem kultowym na całym świecie, także w Polsce nie brakuje serwujących ją restauracji. Potrawę bez trudu przygotujemy również w domu.
Z różnych dostępnych statystyk wynika, że przeciętny Polak zjada rocznie ponad 100 litrów różnego rodzaju zup. Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez pomidorowej, ogórkowej, jarzynowej czy kapuśniaku. Polacy nie tylko zupy uwielbiają, ale również są mistrzami w ich przyrządzaniu.
Rosół to król polskich zup. Jest lubiany przez dzieci i dorosłych, lekkostrawny i bezpieczny zarówno dla niemowląt, jak i osób starszych. Na bazie rosołu możemy przygotować każdą inną zupę lub sos, a mięso z gotowania świetnie sprawdzi się w potrawce, farszu do naleśników, pierogów czy też po prostu podsmażone z cebulką na patelni. Rosół daje nam ogromne możliwości, ale musi być odpowiednio przygotowany. Co to oznacza?
Trudno sobie wyobrazić rodzinny, niedzielny obiad bez rosołu. To jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup, która jest popularna w całym kraju. Przygotowanie rosołu może wydawać się proste, ale jeśli chcemy uzyskać głęboki smak, domowego rosołu, musimy poświęcić mu trochę czasu i energii.
Choć niepozorne, to mają wiele zalet. Zdrowe, niskokaloryczne, leczą, nawadniają, sycą i odchudzają. Trudno w to uwierzyć? Ale tak jest. Zupy warto jeść, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura spada, a wirusy i bakterie atakują.
Rosół to zupa idealna – z jednej strony treściwa, aromatyczna i przepyszna. Stawia na nogi po całonocnej imprezie i paskudnym przeziębieniu. Z drugiej strony – rosół to idealna baza pod każdą inną zupę, a także sos czy risotto lub potrawy z kasz.
Co otrzymamy, gdy zalejemy wrzątkiem czerstwy chleb i dodamy trochę czosnku i tłuszczu? Jedną z najsłynniejszych śląskich zup, która od pokoleń zaspokaja głód mieszkańców górniczego regionu. O wodzionce powstają wiersze i piosenki. W czym tkwi fenomen tej banalnie prostej, a jednocześnie smacznej potrawy?
Aromatyczny i esencjonalny rosół to najlepsze domowe lekarstwo na jesienne infekcje. Rosół doskonale wzmacnia organizm, rozgrzewa, a nawet poprawia nastrój. Niestety często zdarza się, że pływające w rosole oczka tłuszczu sprawiają, że zupa staje się ciężkostrawna i bardziej kaloryczna. Na szczęście znamy kilka prostych sposobów na to, by się ich pozbyć.
Zupa tom kha gai to tajski przysmak, który swoich zwolenników znalazł na całym świecie. Jest aromatyczna i ma niepowtarzalny, wyrazisty smak dzięki takim składnikom jak mleczko kokosowe, trawa cytrynowa czy korzeń galangalu. Wspaniale rozgrzewa organizm, przez co polecana jest szczególnie w okresie zimowym. Dowiedz się jak w prosty sposób zrobić zupę tom kha gai, tak aby smakiem dorównywała najlepszym tajskim restauracjom.
Na niedzielnym stole nie może zabraknąć rosołu. Przygotowanie rosołu jest proste, ale czasochłonne. Jak ugotować esencjonalny, rozgrzewający i klarowny wywar? Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach.
Kalafior to pyszne i niskokaloryczne warzywo. Poza tym to prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych oraz innych cennych dla naszego zdrowia substancji. Najczęściej gotujemy go i podajemy z bułką tartą podsmażoną na maśle. Można go również jeść surowo w sałatkach, zapiekać pod beszamelem czy dodawać do zup. Ma delikatny smak, który doskonale komponuje się z ziołami, przyprawami i mięsem.
Niektóre zupy nie tylko pomogą nam zaspokoić głód. Mogą również pomóc w walce z infekcjami wirusowymi. Wszystko dzięki użytym do ich przygotowania składnikom. Oto przykłady zup, które warto spożywać regularnie.
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup, które podajemy na naszych stołach. Jest prosta w przygotowaniu i do tego bardzo treściwa. Znana jest nie tylko w Polsce. Co warto wiedzieć jeszcze o tej zupie?